Informatii utile

SC Molinaro Topo Expert SRL a intocmit numeroase documentatii cadastrale, ridicari topografice, dar experienta unica acumulata lucrand in USA, ne-a situat in top atunci cand vine vorba de lucrari de topografie inginereasca.

Nevoia de precizie este ceva normal in orice operatiune topografica, dar este mai evidenta in operatiunile topografice din domeniul constructiilor. Astfel, datorita calitatii, preciziei si metodelor expeditive de lucru demonstrate, am obtinut contracte de colaborare cu firme importante de constructie, participand efectiv la trasari complexe, de blocuri rezidentiale precum complexul de apartamente Season Residence, spatii comerciale precum Hornbach Brasov, Kaufland Targu Secuiesc, numeroase hale industriale pentru Parcul Industrial Ghimbav, Autoliv Brasov, Autoliv Sf. Gheorghe, Continental, Hutchinson, Expo Market Doraly Bucuresti.

Expert topograf: tarif vs. competenta profesionala

GARANTIA UNEI EXPERTIZE TOPOGRAFICE DE CALITATE?

Experienta, educatia, aparatura de calitate si capacitatea de a prelucra corect informatia, toate conteaza in luarea unei decizii si intocmirea unei documentatii topografice de calitate, de aceea alegerea unui expert topograf ar trebui facuta considerand toti acesti factori, si nu pretul, asa cum se practica de obicei. Cand alegi un doctor, un dentist, sau un avocat, il cauti pe cel mai ieftin? De ce ar fi diferit in cazul unui expert topograf? Gandeste-te la pretul pe care il platesti pentru o proprietate imobiliara si o sa realizezi ca nu se merita.

Am avut clienti care mi-au spus ca nu conteaza ce expert topograf alegi, pentru ca precizia ne este impusa de metodologia de lucru. Total incorect, nu toti topografii sunt la fel. Exista topografi buni, topografi mai putin buni, si toata gama intre. Unii folosesc standarde inalte, unii lucreaza neprofesional. Unii au experienta mai multa, altii mai putina. Unii sunt mai familiarizati cu o anumita regiune, altii nu. Pe deasupra topografia este de multe ori supusa bunului simt si propriei interpretari de catre topograf. De cele mai multe ori fiecare situatie are aspectele si problemele specifice, si necesita propria interpretare a documentelor legale, evidenta fostelor masuratori topografice si transformarea acestora intr-o documentatie cadastrala de calitate.

Sunt tot atatea tipuri de topografi precum cate tipuri de doctori sau avocati. In aceasta privinta nu vorbim despre profesie, vorbim despre competenta. Marea majoritate a topografilor autorizati sunt seriosi si competent profesional, desfasurand acivitatea la un standard inalt. Totusi, ca in orice profesie, cateva mere stricate pot sa apara. Problema este ca tu, ca proprietar de imobil sau agent imobiliar, nu poti sa vezi diferenta. Cand doctorii fac o greseala, oameni mor, sau cand avocatii gresesc, pierzi cazul, dar cu topografia, greseala arata la fel de bine ca o lucrare corecta, poate chiar mai bine, deoarece corespunde asteptarilor clientului. Un tarus arata la fel de bun ca oricare altul, si fara o a doua masuratoare topo, nu poti sa spui daca tarusul este in locul potrivit sau nu. Ca in orice profesie, exista metode corecte de lucru si exista metode ieftine de lucru. Problema este ca nu poti sa fi sigur de calitatea masuratorilor pentru o perioada lunga de timp. Aceasta problema este mai evidenta in timpuri de criza economica. Topografia este o profesie ciclica, strict legata de dezvoltarea imobiliara. Si in timpuri de criza, anumiti topografi inclina sa scada din etica profesionala, si concureaza prin preturi scazute, iar rezultatul este previzibil. Chiar si in timpuri mai bune, exista tentatia de a face scurtaturi si de a executa o lucrare ieftina, mai ales in zone competitive. Deoarece nu poti diferentia o lucrare buna de una rea, multe probleme pot aparea. De aceea, cand alegi un topograf, pretul este ultimul aspect de luat in considerare. Considerand problemele si cheltuielile ce pot aparea in cazul unui proces, decizia de a alege un topograf cu experienta te poate scuti de multe batai de cap si cheltuieli inutile.

„If you think is expensive to hire a professional, wait untill you hire an amateur”

Inainte de orice tranzactie imobiliara

PROPRIETARI DE IMOBILE

Ca si proprietar de teren, sau agent de imobiliare, a avea cateva cunostinte elementare legate de topografie si cadastru poate fi extrem de folositor. O informare corecta la momentul cumpararii unui imobil, iti poate salva foarte multi bani sau bataie de cap.

Solutia: EFECTUAREA UNEI MASURATORI TOPOGRAFICE INAINTE DE ORICE TRANZACTIE IMOBILIARA AR TREBUI SA DEVINA UN STANDARD

De ce trebuie efectuata o ridicare topografica pentru fiecare tranzactie imobiliara?
Nenumarate probleme pot fi eliminate, daca un bun topograf se implica. Acestia dintre noi care lucram in domeniu, putem cita nenumarate situatii neplacute care au aparut din cauza slabei informari sau necunoasterii in domeniu. Vecinii au ajuns sa se judece intre ei pentru limite de proprietate, terenuri cumparate care erau in cu totul alta locatie decat cea aratata la momentul vanzarii, suprafete de teren diferite in realitate fata de ceea ce scrie in acte, terenuri cumparate, despre care ulterior afli ca nu poti construi pe ele, sau te va costa mult intocmirea unui PUZ, pot exista anumite restrictii sau vicii ascunse, pot exista probleme cu vecinatati pentru care te poti judeca ani buni, iar in cazuri extreme, imobile care au fost vandute de catre sarlatani pozand in proprietarii imobilelor etc, probleme care nu ar fi aparut daca existau informatii suficiente la momentul vanzarii.

De cate ori nu am intalnit persoane care au cumparat un teren iar vechii proprietari le aratau ca terenul este “cam de-aici si pana acolo”, fara a fi ceva concretizat pe teren, sau o schita concludenta. Una din problemele cele mai frecvente care le-am intalnit, este inconstienta proprietarilor, cand vine vorba de trasarea terenului cumparat. Trasarea unui teren este poate cea mai importanta operatiune topografica ce poate fi efectuata, si totusi, este cea mai neglijata de catre proprietarii de imobile. De cele mai multe ori cand le-am spus celor care mi-au solicitat serviciile un pret corect, pentru o lucrare de calitate, care este totusi infim fata de cheltuielile care pot aparea in cazul unei trasari incorecte, (cheltuieli de judecata, avocati, stress, iar in cazuri extreme, proprietari care au fost nevoiti sa darame casa construita pe terenul vecinului), de cele mai multe ori proprietarii de imobile au renuntat la trasare. De aceea recomand oricui sa-si faca temele inainte de a cumpara un imobil, si sa aleaga cu grija expertul topo care sa efectueze ridicarea topografica, care sa determine limitele de proprietate, sa interpreteze vechile inscrisuri legale de carte funciara, si sa produca o reprezentare a acestor descrieri pe teren, sa obtina un certificat de urbanism care va reflecta toate restrictiile sau greutatile intampinate atunci cand se doreste o autorizatie de construire.

Recent am intalnit doua situatii pe care doresc sa le descriu, deoarece intaresc ceea ce am scris mai sus. In prima, este vorba de un teren de 2 ha, cumparat pe bani frumosi, ca in final proprietarii sa descopere ca aceste teren conform PUG-ului in vigoare se afla in zona de protectie si poate fi folosit doar ca spatiu verde. Un alt caz, un teren pe care mi s-a cerut sa efectuez o dezmembrare si in urma studiului de carte funciara aprofundat, am descoperit ca in cartea funciara a terenului, la un moment dat s-a schimbat categoria de folosinta a terenului din “curti, constructii” in “arabil” si din eroare prin acel act s-a uitat sa se precizeze ca terenul este totusi intravilan. Printr-o simpla cerere de indreptare eroare materiala, gratuita, s-a revenit la caracterul “intravilan” al terenului, in timp ce vecinii acestui imobil au platit mii de euro ca sa intocmeasca un PUZ, in scopul trecerii terenului in intravilan.

Informatii utile pentru firmele de constructii

DOMENIUL CONSTRUCTIILOR

Industria constructiilor este una dintre cele mai mari industrii din lume. Oriunde exista progres, echipele de constructori apar sau au jucat deja un rol important. Cladiri, autostrazi, case, zgarie-nori, tunele, retele de canalizare sau electrice, mall-uri sau nenumarate alte structuri necesita o echipa de specialisti care sa le finalizeze sau sa le modifice. Si oriunde se construieste, vei gasi si un inginer topograf.

Topografia joaca un rol extrem de important in orice proiect de constructii.

Care sunt serviciile pe care un inginer topograf le poate oferi?

Inginerul topograf se implica in toate etapele unui proiect: el realizeaza prima etapa – masurarea terenului; pe masura edificarii constructiilor verifica incadrarea lor in proiect, iar la finalul lucrarii, se asigura ca ansamblul respecta planurile originale. Pe masura ce reglementarile si cerintele beneficiarilor in domeniul constructiilor devin mai exigente, topograful devine indispensabil oricarui proiect de anvergura.

Proiectele de constructie, in special pentru structurile majore, necesita o mare precizie. La construirea unui pod, de exemplu, masuratorile realizate de topograf sunt esentiale pentru a asigura asezarea corecta a podului pe fiecare parte a raului. Erori infime de masurare repartizate pe toata lungimea podului pot insemna deviatii importante ale constructiei. Aceeasi precizie este ceruta si in cazul constructiilor subterane pentru trenuri sau pasaje, unde se impune ca tunelul sa inceapa si sa se termine in locul planificat.

Alte proiecte de anvergura, precum complexele rezidentiale, cladiri de birouri, mall-uri, beneficiaza din plin de serviciile de topografie. Inginerul topograf masoara si face recomandari inginerilor, arhitectilor si altor specialisti in toate etapele unui proiect. Inainte ca orice constructie sa inceapa, terenul trebuie identificat si masurat. Desenele realizate trebuie sa fie o reprezentare fidela a terenului, masuratorile topografice aflandu-se la baza oricarui proiect, precum si la indicarea cu precizie a nivelului, a pozitiei corecte a fiecarei parti din structura unei constructii, a respectarii inclinatiei sau verticalitatii proiectate pentru toate elementele ansamblului (fundatie, conducte, coloane, ziduri)

Odata finalizata lucrarea, munca topografului nu inceteaza, acesta fiind implicat si in activitatea de evaluare/reevaluare a proiectului, determinarea integritatii structurii, examinarea unor posibile lucrari conexe viitoare.

Un rol extrem de important revine inginerului topograf in plasarea si constructia unei autostrazi sau sosele, cand, dupa masurarea terenului aferent constructiei, acesta stabileste aliniamentul, cantitatile de pamant care trebuiesc adaugate sau excavate, nivelul, cota si inclinarea corecta diferitelor portiuni ale autostrazii sau soselei, rezultatul fiind o aliniere corecta si o tranzitie fina de la sectiuni in curba la cele drepte, ceea ce va asigura un transport sigur si comod.

Echipa SC Molinaro Topo Expert SRL, coordonata de d-l Ionel Vrinceanu Ionel, expert topograf autorizat de ANCPI si manager al companiei, detine o vasta experienta in acest domeniu. Experienta acumulata, a facut ca SC Molinaro Topo Expert SRL sa se impuna pe piata serviciilor topografice prin profesionalismul si calitatea lucrarilor realizate. Proiecte precum Hornbach, Parcul Industrial ICCO, complexul residential Season Residence, sunt doar cateva exemple unde aceasta echipa a avut un rol important la finalizarea cu succes a lucrarilor.

Seriozitatea si corectitudinea in afaceri, un raport calitate/pret avantajos pentru clientii nostri, a determinat consolidarea reputatiei dobandite in scurt timp si crearea unui portofoliu de clienti constanti, multumiti de serviciile noastre.

Pentru a beneficia de experienta si serviciile noastre, ne puteti contacta la tel. 0724-015551, sau pe email la office@expert-topo.ro .

Cu stima,
Ing. Vrinceanu Ionel
SC Molinaro Topo Expert SRL

Contactează-ne:

Please leave this field empty.
Please leave this field empty.

Please leave this field empty.